Hulpverlening bij seksuele en intimiteitsproblemen
Seksuele hulpverlening is een methode van kortdurende psychosociale hulpverlening, gericht op het opheffen van intimiteit & seksuele problematiek. Dit geldt voor mensen die alleenstaand zijn, en hetero- of homorelatie hebben. Het betekent meestal het verbeteren van de intimiteit, seksuele beleving en/of het seksueel functioneren. Hierbij is het van belang de vaardigheden te versterken om seksuele problemen op te lossen waardoor partners zich prettiger, veiliger voelen en bij wijze vaan spreken nieuwe danspassen leren.
Door inzicht te krijgen in de oorzaken kan via counseling stap voor stap een hulpverleningstraject worden gestart. Lichamelijke aspecten van seksualiteit kunnen samenhangen met relationele, psychische en sociale aspecten, levensvragen en geloofsovertuiging die daarom de nodige aandacht verdienen.
Ondanks de veelheid aan informatie in de media over seks en seksualiteit neemt het bespreken van seksuele problemen niet toe. In de praktijk merk ik dat als er in een relatie een negatieve verandering komt op het gebied van seksualiteit en dit niet bespreekbaar is, de intimiteit óók snel verloren gaat. Mensen ervaren dat als een groot probleem. Warmte en genegenheid van en voor andere mensen zijn noodzakelijk om zowel lichamelijk als geestelijk prettig te kunnen leven; het is net zo nodig als eten en drinken.
Het verschil tussen het bespreken van moeilijkheden op het gebied van seksualiteit en andere problematiek, is vaak het schaamtegevoel en de machteloosheid. Door duidelijkheid te zijn naar elkaar, dit uit te spreken, kunnen angsten en schuldgevoelens minder worden of zelfs verdwijnen. Er kan weer plaats komen voor oprechte belangstelling voor elkaar. Vanuit die belangstelling is het weer mogelijk oplossingen te vinden voor allerlei problemen.
Naar schatting is ongeveer 30% van de mensen in Nederland op enigerlei wijze, een enkele keer of vaker, minder gelukkig met de manier waarop ze hun seksualiteit beleven.
“Meest voorkomende problemen”
- Geen zin (meer) in seks, een verschil in seksuele wensen en/ of behoeften.
- Pijn bij het vrijen.
- Voortijdige zaadlozing.
- Een moeizaam verlopende gemeenschap.
- Gemeenschap is helemaal niet mogelijk.
- Seksuele problemen door negatieve seksuele ervaringen.
- Verschil in seksueel verlangen tussen partners.
- Onvermogen om intiem te zijn met een partner.
- Onvermogen om seksuele wensen en verlangens bespreekbaar te maken.
Hoe een behandeling verloopt, hangt af van de soort vragen die er zijn en de achtergrond ervan. Onderstaande vragen geven een indruk van de soort vragen/problemen uit mijn praktijk.
- Wij zijn verschillend op dit gebied. Hoe kunnen wij seksueel beter afstemmen?
- Volgens ons moet er meer uit onze intieme relatie te halen zijn!
- Mijn man/vrouw wil vaker seks dan ik.
- Ik heb erectieproblemen en heb daar last van.
- Als ik gemeenschap heb doet het altijd pijn.
- Ik raak niet meer opgewonden, vroeger wel.
- Seks gaat niet! Een of beide partners heeft een lichamelijk probleem.
- Ik heb het gevoel dat mijn partner en ik uit elkaar groeien.
- Wij kunnen niet praten over intimiteit.
- Door mijn ziekte is seks niet meer mogelijk terwijl ik wel behoefte heb aan intimiteit. Hoe bespreek ik dit met mijn partner?
- Ik heb geen intieme relatie en zit met vragen of problemen die mij in de weg staan.