Seksualiteit, intimiteit en liefde

Seksualiteit, intimiteit en liefde horen bij het leven vanaf de geboorte tot het einde van ons leven, ziek of gezond. Over de werkelijke behoefte aan seksualiteit zijn de meningen verdeeld. Seks stelt ons in staat om kinderen te krijgen. De behoefte aan seksualiteit staat hier echter los van. Onze houding ten opzichte van liefde en seks wordt beïnvloed door onze opvoeding, godsdienstige achtergrond, karakter en ervaringen. Seksualiteit omvat méér dan alleen seksuele gemeenschap. Het is ook tederheid, zorgzaamheid, aandacht besteden aan, knuffelen, lachen, aanraken en ga zo nog maar door.

Seks is een manier om uiting te geven aan emoties. Door te vrijen tonen we elkaar genegenheid en liefde, ervaren mensen dat zij binding met elkaar hebben. Seks zorgt ook voor genot en lust, ook al is er geen liefde of ‘houden van’ in het spel.  Vrouwen hebben nogal eens andere verlangens en behoeften dan mannen als het gaat om intimiteit en seks. Ze vinden andere dingen plezierig , of hebben op een ander tijdstip zin in seks.

Dikwijls wordt gedacht dat in een goede relatie de een automatisch aanvoelt wat de ander op seksueel gebied wil. Niets is minder waar, juist omdat wij mensen zo verschillend zijn in wat wij willen en op welk moment.