Een mens moet zo nodig elke dag naar een liedje luisteren, een goed gedicht lezen, een mooi schilderij zien en een paar zinnige woorden uiten.

Johan Wolfgang von Goethe

Zesde stap: de band versterken via aanraking en seks

Goede seks is een krachtige, bindingversterkende ervaring. De hartstocht van de eerste verliefdheid is alleen nog maar het voorgerecht. Liefdevolle seks in een langdurige relatie is het hoofdmaal. In werkelijkheid gaan een veilige band en een hoogst bevredigend seksleven hand in hand; ze bevorderen en versterken elkaar. Als partners emotioneel toegankelijk, ontvankelijk en betrokken zijn, wordt seks een intiem spel, een veilig avontuur. Partners die zich veilig voelen bij elkaar, voelen zich ook vrij en vol vertrouwen om zich in elkaars armen over te geven aan hun zinnen, om hun seksuele behoeften te verkennen en te bevredigen en om hun diepste vreugden, verlangens en kwetsbaarheden met elkaar te delen. Het blijkt dat goede seks een integraal, maar geen overheersend deel vormt van gelukkige relaties. Seks heeft meestal als eerste te lijden onder een verpieterende relatie. Maar seks is niet het echte probleem.

 Geïsoleerde seks 

Bij geïsoleerde seks gaat het erom de seksuele spanning op te heffen, een orgasme te bereiken en een goed gevoel over je seksuele prestaties te krijgen. Deze vorm van seks treffen we aan bij mensen die niet geleerd hebben een ander te vertrouwen en zich niet willen openstellen of zich onveilig voelen bij hun partner. Voor hen draait seks om de zinnelijkheid en de prestatie. De band met de ander is van secundair belang. Alles wat zou kunnen leiden tot emotionele betrokkenheid, zoals kussen of elkaar strelen, wordt vermeden. Zowel bij mannen als bij vrouwen sluit het ontbreken van emotionele betrokkenheid de weg af naar de rijkere dimensie van de seksualiteit. Jongeren die zich emotioneel afstandelijk gedragen hebben meer sekspartners maar ze genieten minder van seks dan diegenen die zich op hun gemak voelen in intieme verbondenheid met anderen. Bij geïsoleerde seks is er opwinding maar de harstocht is van korte duur. De beleving is eendimensionaal en om de spanning op peil te houden is er dus voortdurend iets nieuws nodig, in de vorm van nieuwe partners en nieuwe technieken. Alles draait om het voelen van meer en meer spanning.

 Troostseks

Troostseks hebben we als we ervan verzekerd willen zijn dat we worden gewaardeerd en begeerd, de seksuele daad is bijzaak. Het doel is om onze angst voor hechtingsverlies te verlichten. Troostseks komt vaak voor als partners verwikkeld zijn in duivelse dialogen en wanneer er geen sprake is van geregelde, veilige, troostrijk aanraking – de meest basale manier om verbondenheid te creëren.

 Synchrone seks

Je spreekt van synchrone seks als emotionele verbondenheid, openheid, ontvankelijkheid, tedere aanraking en erotische verkenning allemaal samenkomen. Wederzijdse ontvankelijkheid buiten de slaapkamer werkt daarbinnen door. Partners met een innige verbondenheid kunnen hun seksuele kwetsbaarheden en verlangens uiten zonder angst voor afwijzing. Veilig gehechte, liefdevolle partners kunnen zich ontspannen, de remmen losgooien en helemaal opgaan in het liefdesspel. Ze kunnen openlijk en zonder verlegenheid  praten over wat hen opwindt en wat niet.  In een veilige relatie komt de opwinding niet voort uit pogingen om de hartstochtelijke eerste verliefdheid weer tot leven te wekken, maar uit de durf om je in het hier en nu open te stellen voor de beleving van fysieke en emotionele verbondenheid. Met die openheid komt het besef dat vrijen met je partner steeds weer een nieuw avontuur is.

 De meeste seksuele problemen zijn op te lossen door het stel een veilige band te laten opbouwen; hun seksleven gaat er dan meestal ook op vooruit.